domingo, 20 de enero de 2013

Factors interpersonals

Avui, ja que és l’última entrada que dedico a l’assignatura de Psicologia de l’Educació, m’agradaria començar per tota una sèrie de frases que ens fan referència a tot l’esmenta’t respecte a ella en aquest bloc. 


Aquí les teniu. Espero que us agradin i que donin peu a que reflexioneu: 

"La mayor parte de lo que se le enseña a un niño podría enseñarse en la mitad de tiempo si se le motivara y se le dieran buenas estrategias de aprendizaje." John Seymour 

"La sociedad verdaderamente humana es la sociedad del aprendizaje, donde los abuelos, los padres y los niños son todos estudiantes." Eric Hoffer

"El factor más importante que influye en el aprendizaje es lo que el alumno ya sabe. Averígüese esto y enséñese consecuentemente".  David Paul Ausubel


Després d’aquest moment de reflexió sobre el que diuen aquest autors que teniu a dalt, ara sí que he de començar amb la continuació del temari, és a dir, he de continuar informant-vos sobre el procés d’aprenentatge. 

Cada cert temps, us anava publicant un breu resum sobre cadascun dels temes que hem donat a classe sobre l’aprenentatge, doncs avui, us explicaré una última cosa que heu de saber, també, sobre ell. Aquesta darrera cosa que he de contar-vos, té especial relació amb l’entrada anterior d’aquesta assignatura, ja que també tracta dels factors. Malgrat que, en aquest cop, no us parlaré dels factors intrapersonals que influeixen en el procés d’ensenyament-aprenentatge, sinó dels factors interpersonals que, és clar, també tenen molta incidència.


En el procés d’ensenyament-aprenentatge trobem diversos factors que es divideixen en: els factors intrapersonals i els factors interpersonals, els quals, aquests darrers, seran el focus d’atenció en l’actual entrada. 

Aquests factors els trobem en la interacció mestre-alumne, en les característiques de l’educador, en la interacció alumne-alumne, en el paper de la família, així com també en la disciplina dins l’aula. Allí, prenen una gran importància, ja que són aquests, els que proporcionaran a l’infant la motivació i la seguretat emocional que necessita per a realitzar un adequat i eficient aprenentatge significatiu.

Així, aquests factors influeixen en el mode d’aprenentatge dels infants:


 INTERACCIÓ MESTRE-ALUMNE: 


http://www.flickr.com/photos/pcesarperez/435631297/sizes/m/in/photostream/
 
Vídeo sobre la interacció mestre-alumne: 







En la interacció mestre-alumne, trobem que els factors que incideixen són les expectatives del mestre i el context escolar. Respecte al primer, podem dir que el mestre, al observar a un alumne, es crea unes expectatives, i a partir d’aquestes és quan el mestre actua d’una manera o una altra. 

 S’ha de dir que normalment és un aspecte que és dóna de forma inconscient, però que s’ha de tenir en compte, ja que una conducta incorrecta cap a un alumne, pot influenciar de manera molt negativa cap a aquest i el seu procés d’aprenentatge. Per aquest motiu, s’ha d’anar amb especial precaució quan ens creem unes expectatives cap a ell, i quan actuem d’una forma, i no d’una altra com ho puguem fer amb els seus companys.

D’aquest aspecte, va parlar-ne el psicòleg Jussim. Ell, va anar recopilant en els seus estudis, totes les expectatives que hi havia, i els va organitzar en 3 fases:

 a) On els mestres desenvolupen les expectatives sobre el rendiment acadèmic dels seus alumnes. Es basen en informació obtinguda del seu rendiment, anteriorment. Aquest fet, repercuteix de manera negativa, al igual que crea un perjudici en el nen perquè es sol fer èmfasi en aquells aspectes més dolents. 

Els estereotips fan que ens creem unes idees falses de com és una persona. Per aquest motiu, ja que influeixen en les expectatives, cal deixar de banda totes les etiquetes que assignem a un infant en el moment que veiem, per primera vegada, una actuació seva. No s’ha de fer cas a la primera impressió que tenim d’ell, és a dir, l’hem de conèixer. 

També, cal mencionar desafortunadament, que fem més cas als nens més bonics, més nets, els que ens són més agradables físicament, i no tant a la resta, és a dir, creem unes expectatives més positives cap a aquests. Degut a això, hem d’intentar unir tots els nostres esforços per a canviar-ho, ja que del que pensem, de com els tractem, depèn la seva seguretat emocional. Com ja sabem, cada nen té les seves característiques pròpies, les seves capacitat, i el seu potencial, i aquest fet, és el que s’ha de tenir, vertaderament, en compte.

Per últim, d’aquest factor, només dir: a mesura que va passant el temps, les expectatives que tenim en un primer moment, es poden mantenir o bé, que segons els esforços que facin els alumnes, s’aconsegueixen canviar profundament. Per tant, aquesta situació inicial arriba a canviar i es dóna lloc a la segona fase.


b) On pren importància com actuen els metres segons les expectatives que tenen. Als que tenen unes expectatives altes, els hi solen fer més preguntes, se’ls recolza més, els hi deixen més temps per a reflexionar, els mestres es mostren més agradables amb ells,... En canvi, als altres nens, els quals tenen unes expectatives negatives, s’els hi consideren com que sempre estan distrets, els que sempre tenen una mala conducta, no s’esforcen, etc. Fet que repercuteix en aquells infants que cauen en prejudici ja que arriben a pensar que són d’aquesta manera i que no poden aprendre perquè no serveixen per això, creant així, una baixa autoestima i seguretat en ells mateixos, alhora que frustració i angoixa.


c) On aquí, són els alumnes que actuen d’un mode o un altre, segons el que pensen que opinen els seus mestres d’ells. És a dir, segons les expectatives que es pensen que té el mestre d’ells, actuen d’un mode o un altre.

Així, si el nen sap que el mestre té bones expectatives cap a ell, farà les feines i s’esforçarà per tal de que el docent no canviï les seves expectatives. Passa al contrari si el nen pensa que el mestre té unes dolentes expectatives cap a ell.

D’aquesta manera, del que es tractarà és de treballar aquestes expectatives amb l’infant, en el context escolar, i per a fer-ho caldrà realitzar una tasca individualitzada, reforçar aquells aspectes positius que té el discent per tal de recolzar als negatius, entre altres mètodes.


Respecte al segon factor, el del context escolar, cal fer referència a la teoria dels sistemes de Brofrenbrenner, ja que ens parla de quins són els contextos que afavoreixen el desenvolupament integral de l’infant. 
Gràcies a aquesta teoria, podem aconseguir un altres tipus d’escola, al igual que també, donar qualitat a l’espai físic del centre escolar. 


 CARACTERÍSTIQUES DE L’EDUCADOR: 

En aquest punt, parlarem dels següents factors que influeixen: 

-La personalitat del mestre. Ja sabem que cada mestre té la seva personalitat, però hi ha un aspecte que cap tenir molt en compte: emocionalment han d’estar equilibrats. S’ha de treballar el control emocional, l’enfrontament de problemes, ja que del que no es tracta és de crear més conflictes a aquells infants que requereixen cobrir les seves necessitats.

Uns estudis que han estudiat sobre la personalitat del mestre han estat els de Secadas, qui ens diu que s’agrupa en dos pols: afectiu-emocionals i intel•lectuals-directius. 

 A conseqüència d’analitzar aquest dos tipus de mestre, els psicòlegs s’han adonat que el mestre ideal seria una mena de mescla entre els dos. Però, s’ha de dir que per a ser un mestre idoni, cal gaudir d’una eficaç afectivitat. 

Per a saber-ne una miqueta més envers aquest punt, us recomano: 


-El rol del mestre. Per a aquest punt, us deixo la següent informació: 


Avui en dia, aquest aspecte està sofrent molts de canvis, és a dir, es dóna ambigüitat de rol. Fet que crea inseguretats i problemes. Però, com a mestres, el que hem de fer és adaptar-nos a la societat actual i sobretot, guanyar-nos aquesta inseguretat i fer front als diferents conflictes que es plantegin en la nostra vida professional. 


 -L’eficàcia docent del mestre. D’aquest apartat, només dir que tingueu en compte tot el que he mencionat al llarg d’aquesta entrada, i de les anteriors, així com també lo següent que us proporcionaré, per tal d’aconseguir aquesta eficàcia docent que cal tenir per a ser un extraordinari mestre. Per a ser eficaços cal: competències sobre els continguts i formació continua, competències en habilitats personals i psicopedagògiques, empati, treball i coordinació en equip, valors com són cooperació i solidaritat, treball i col•laboració amb la família, sentiment de pertinença, atenció a la diversitat i a la individualitat i, perdurabilitat en el procés d’ensenyament-aprenentatge. 


-L’estil d’ensenyament. Hi existeixen molts estils d’ensenyament com són els de Bennet, Rosenshine,... però jo, us facilitaré tres de principals: l’estil democràtic (el qual jo hi estic d’acord i amb la meva futura docència espero centrar-me ja és l’única que realment pren en consideració els drets dels infants), l’estil autoritari (el qual ha predominat al llarg dels temps i encara avui en dia segueix present) i l’estil laissez-faire (el qual es pot dir que no té mica d’importància si el nen aprèn o no, el que és un autèntic “caos”).


 INTERACCIÓ ALUMNE-ALUMNE:

 http://www.flickr.com/photos/antoniomarinsegovia/7758792436/


 La interacció entre alumne-alumne és un procés que ajuda a aquests a adquirir les competències socials necessàries, a autoregular les seves emocions, així com també els hi ajuda a saber actuar davant les diverses situacions que es poden trobar en la seva vida.

Aquesta interacció entre iguals, segons els investigadors, pot incidir a més en la relativització dels diferents punts de vista i, en el increment de les aspiracions i el rendiment acadèmic.

Així, serà de vital interès que aquesta interacció no fomenti la competitivitat de la mateixa que tampoc, fomenti la desmotivació, sinó tot el contrari, caldrà que proporcioni més motivació a l’infant i que existeixi una acceptació cap a la resta dels companys.


 DISCIPLINA A L’AULA: 

 Ara, i per acabar amb els factors, us deixo duna presentació i un document que ens parla sobre la disciplina a l’aula i ens dóna mètodes de com tractar-la que a mi, personalment, m’agrada molt (aquest mètodes es troben en la presentació). 


   

 



D’aquesta manera, finalitzo amb tot el que us volia explicar sobre l’aprenentatge, però, com ja sabeu, encara existeix molta més informació sobre ell i ara del que es tracta és de que vosaltres, per la vostra compta, cerqueu més informació sobre aquest fenomen tant complex i interessant. 



Espero que us hagi agradat les meves entrades, 
i només dir que ens veiem aviat!



miércoles, 9 de enero de 2013

CREDAC lluita per la seva educació


Des de que vaig veure la pel·lícula, quan tenia uns 15 anys, de “El milagro de Anne Sullivan”, vaig començar a interessar-me sobre el llenguatge dels signes, les persones amb ceguesa, o les que tenen problemes de sordesa. Per aquest motiu, i aprofitant que puc dedicar una entrada a un tema relacionat amb l’assignatura d’educació inclusiva, em decideixo a parlar de la sordesa. Especialment de CREDAC. Us preguntareu: Això què és? Doncs aquí teniu l’explicació:

CREDAC, el Centre de Recursos Educatius per a Deficients Auditius de Catalunya Pere Barnils, (la iniciativa de crear-lo, va començar l’any 1989, en el moment en que es va crear la xarxa de creda) és un servei centrat en l’àmbit educatiu, que col·labora amb les escoles per aconseguir que la tasca dels mestres estigui adequada a les necessitats educatives de cada infant que presenta deficiències auditives greus i permanents, o que sofreix greus trastorns del llenguatge.

Està format per tota una sèrie de professionals: logopedes, psicopedagogs i audioprotetistes que es dediquen ha desenvolupar les seves actuacions conjuntament amb els professionals dels centres i amb els Equips d’Assessorament Psicopedagògic. A més, els membres de l’Equip Directiu i el Personal d’Administració i Serveis completen la plantilla del Credac.

A més a més, el centre ofereix diversos serveis com són els següents: Atenció logopèdica a alumnes amb sordeses i trastorns del llenguatge en centres educatius, acollida i informació a les famílies, valoració audiològica i audioprotètica, valoració psicopedagògica a l'alumnat, elaboració i catalogació de recursos tècnics i documentals relacionats amb la logopèdia i per últim, assessorament als centres docents on s'atenen els alumnes.

Per altra banda, vull destacar que el CREDAC realitza activitats que estan enfocades a aspectes relacionats amb la sordesa i, també proposa activitats que parlen sobre ell. Aquí, us deixo una d’aquestes propostes:




Per últim, us recomano que com a futures docents, llegiu aquest document quan tingueu una estoneta:

fomento_lectura EN NIÑOS SORDOS




I també, que observeu el següent documental sobre 4 persones que tenen deficiència auditiva. (Us facilito la web que parla sobre ell, i el trailer): 







Per a més informació sobre el tema de la sordesa consulteu: http://www.apansce.org/enllacos/enllacos.htm

QUIET


"La misma esperanza deja de ser felicidad cuando va acompañada de la impaciencia." John Ruskin (1819-1900), escritor y sociólogo inglés.

Impaciència… Això és el que, en algun moment, els pares d’en Lluís Serra Pablo, el protagonista de la història de Quiet, han hagut de sentir.

Però... abans d’endinsar-me en la reflexió, us parlaré breument de l’autor d’aquest llibre i comentaré del què tracta.

Marius Serra i Roig, autor de Quiet, és un escriptor nascut a Barcelona que té una àmplia bibliografia (per saber-ne més sobre ell, consulteu la següent direcció web: www.mariusserra.info).

Un dels seus llibres més destacats és aquest, on relata la vida del seu segon fill Lluís, alies LluLlu, qui sofreix una greu encefalopatia que cap especialista dedicat a la ciència neurològica, ha pogut definir. Però, el que realment vol l’autor amb aquest llibre és mostrar com es senten els pares que tenen un infant amb necessitats especials. Per a reflectir-ho, utilitza tota una sèrie de reproduccions d’algunes escenes de la seva vida concretes.

Així, ara que ja sabeu una miqueta sobre el món de Quiet, em disposo a fer una reflexió sobre ell i la vida dels seus protagonistes, LluLlu i els pares:


Primer de tot, vull destacar la gran força de voluntat que han tingut els pares per a sobrepassar les dificultats en les que s’han trobat (sobretot per culpa de la desprofessionalització d’alguna gent). En aquests casos, la resiliència pren molta importància i en els pares del LluLlu, hi és molt present. Per aquest motiu, considero que són dignes d’admirar.

Segon, i relacionat amb l’anteriorment esmentat, m’agradaria continuar amb la frase de John Ruskin. He triat fer menció a aquesta frase perquè de certa manera té relació amb el que van sentir els pares de Lluís en certs moments de la seva vida. Penso que van trobar-se impacients quan els diferents metges no sabien que tenia el seu fill concretament. També, quan rebien mirades i/o comentaris de rebuig cap al Lluís, quan no veien cap progrés en el seu desenvolupament,... Aquest sentiment el considero raonable, ja que a tots ens arriba algun punt on no podem més i la situació ens supera. En aquest moment, és quan l’esperança deixa d’existir, i la impaciència i l’angoixa, s’apodera de nosaltres, donant com a resultat, tot el contrari a la felicitat.

Malgrat existir aquests moments, he de dir que mai ens hem de deixar emportar per ells. Trobo bé que en alguna ocasió, necessitem “evadir-nos del món o explotar”, però no aferrar-nos a això, ja que no aconseguirem avançar ni millorar la situació, sinó tot el contrari, empitjorar i alhora, endinsar a la infelicitat a les persones del nostre entorn.

Per exemple, em refereixo a situacions com la del restaurant, on degut a la negligència de certes persones, la vida de l’infant i la seva família es torna més complicada i a on, admiro molt la cordura que va tenir el pare d’en Lluís, ja que en el meu cas, suposo que no hagués trigat gaire a posar-me impacient i, a no deixar passar un segon més aquella mala conducta de la dona.

La manera de pensar que tenia la cambrera em recorda a la concepció que es tenia tradicionalment dels discapacitats, “com a inútils”. Em pareix impactant que malgrat als avanços que hem aconseguit, existeixi gent tan incrèdula i tan egoista. Així, podem veure com sí, respecte a instruments per a comunicar-nos e informar-nos sobre el que passa en el món, hem fet un enorme avanç, però respecte a la nostra concepció d’entendre’l, i veient aquesta situació...podem dir que ha millorat? Doncs, gairebé no, m’atreveixo a dir, inclús, que seguim al mateix pas.





Tercer, i ja per finalitzar, considero que he de ressaltar i fer consciència de que, tal i com es pot observar en el llibre de Quiet, aquestes persones (els que presenten alguna necessitat) encara actualment, són molt ignorades. Pareix que no ens adonem, però aquestes persones són les que més necessiten que la societat els aculli, que sigui aquesta, la que els hi doni esperances per a continuar i els motivi a millorar. Així doncs, per què la societat es dedica a fer totalment el contrari?  

Ara, reflexioneu també vosaltres.

Per a què pugueu conèixer més sobre el llibre, i per a què estigueu més convençuts de que l’heu de llegir, us proporciono les següents informacions i noticies sobre aquest ell, que sobretot et crea una gran reflexió i et fa veure des de un punt de vista còmic, la situació en la que es troba el nostre amic LluLlu:

-Aquí us deixo un reportatge molt interessant a Màrius Serra, l’autor d’aquest llibre,  en el periòdic el País, realitzar el dia 14 de desembre de 2008.


-També, us facilito un àudio on Marius Serra, en el programa de ràdio “No es un día cualquiera”, ha fet la presentació del seu llibre .




-A més, en aquest vídeo, l’autor de Quiet ens parla sobre el llibre. 



Per últim, m’agradaria que féssiu una visita al bloc de “Atención tempranay familia” que he descobert cercant informació sobre aquest llibre (en una de les seves entrades parla sobre ell de manera breu). Està molt interessant! Sé que us agradarà bastant!

Per donar per finalitzada definitivament aquesta entrada, només hem queda dir-vos que espero que llegint-la, tingueu ganes d’endinsar-vos en el món de Lluís,  que realment és espectacular.


ASEGURO QUE NO US PENEDIREU!

jueves, 3 de enero de 2013

Aprenem més i més

Avui, per a començar la meva entrada, us deixo un vídeo introductori molt breu, sobre el que tractarà: 





Com ja sabeu en les meves entrades anteriors, he estat parlant sobre l’aprenentatge en general, així com també de les teories que existeixen sobre ell. Ara, per seguir en aquesta línea, per a que pugueu conèixer més sobre ell, i per a poder aprofundir més sobre el tema, parlaré d’un tema també molt important en els aprenentatges. Així, en concret, explicaré els factors intrapersonals que influeixen en el procés d’ensenyament-aprenentatge.


En el procés d’ensenyament-aprenentatge trobem els processos cognitius i els processos afectius. En els processos cognitius es troben implicats diversos factors:

-Atenció: 

L’atenció és el procés que afecta la selecció d’informació (on els interessos, les disposicions duradores, la tria del moment són influenciables a l’hora d’escollir aquella informació que volem conèixer) en, que ens activa i augmenta la tensió de forma progressiva, que ens alerta de qualsevol fet que ens perjudiqui, facilitant d’aquesta manera, l’entrada de la informació preseleccionada.

Cal dir també, que aquest factor implica d’altres, inclosos en ell, com puguin ser: els fisiològics (on pren molta importància la fatiga, causada per motius escolars i extraescolars. Així, en l’escola, l’ús de metodologies monòtones, l’excés d’activitats, que a més són poc motivadores, el rol del mestre tan passiu, la insuficiència d’espais i materials,... propugnen l’aparició de la fatiga, al igual que la falta de descans, les rutines, la mala organització familiar, els aspectes emocionals, la dolenta alimentació, les malalties, etc.); el nivell de desenvolupament (cada infant té el seu nivell de desenvolupament, però generalment, els nens més petits solen tenir una atenció més espontània. A mesura que va passant el temps, aquesta atenció es torna en sostinguda, ja que el nen voldrà mantenir l’atenció de forma voluntària); les motivacions i els interessos (no cal oblidar que s’ha de partir d’ells, ja que són els que tenen una gran implicació per a ajudar a mantenir l’atenció); i per últim, les diferències individuals (cal tenir-les en compte ja que segons les característiques individuals de cada infant, tindran unes preferències o unes altres en el moment de prestar atenció a un tipus d’informació o una altra). 

D’aquesta manera, l’atenció és un factor primordial a l’hora d’adquirir qualsevol aprenentatge ja que depèn d’ella el que arribem a consolidar-lo o no. De fet, aquest aspecte, ho podem observar en les alumnes, on de forma destacada es pot comprovar que a través de les fitxetes, les quals no motiven als infants, i les que tan sols treballen la competència memorística, deixant de banda altres moltes competències, els infants no arriben a assolir un aprenentatge significatiu per al llarg de la vida.

Atenció 




“La atención no es solamente la capacidad mental para captar la mirada en uno o varios aspectos de la realidad y prescindir de los restantes, es el tomar posesión por parte de la mente, de forma clara y vivida, uno de entre los que parecen simultáneamente varios posibles objetos de pensamiento. Su esencia está constituida por focalización, concentración y conciencia. Atención significa dejar ciertas cosas para tratar efectivamente otras”. (William James)



 -Memòria:


La memòria és el factor que més es treballa a les escoles, de fet, s’ha utilitzat en l’escola tradicional durant llargs anys. Malgrat això, cal dir que la memòria més empleada és la memòria a curt termini (la qual ens arriba a través dels estímuls, no és recuperable i dura com a màxim un minut), i no tant la de a llarg termina (la qual es divideix en: la memòria semàntica, on els coneixements es mantenen per al llarg de la vida, i la memòria episòdica, on per a recuperar la informació es necessita fer ús d’unes coordenades d’espai-temps).


-Intel•ligència:

La intel•ligència és un procés que té molta relació amb la memòria i l’atenció. Sempre s’ha estudiat amb test, però aquest, donaven un valor sobre uns àmbits de lògica-matemàtica i llenguatge verbal, centrant-se només en els resultats. Aquest últim, era un indicador estàtic que creava etiquetes. Degut a això, es van adonar que la intel•ligència no és estàtica, sinó dinàmica.

 En el següent vídeo podeu aprendre més sobre ella:




 A més a més, un investigador molt important que va tractar aquest factor fou Howard Gardner. Ell concretament va estudiar i propugnar les intel•ligències múltiples. A continuació teniu un vídeo que parla sobre elles:






Per altra banda, dins dels processos afectius trobem altres factors que incideixen:

-Personalitat: 

La personalitat implica uns estils cognitius determinats. Sobretot l’autoconeixement i l’autoestima defineixen la personalitat d’una persona. Per aquest motiu, és fonamental treballar l’autoestima en l’educació infantil des de les emocions. Si el nen és capaç d’autoregular les seves emocions pot evitar tenir l’ansietat, i pot enfrontar millor qualsevol repte que es trobi en el seu camí de l’aprenentatge. De tal mode que, si tenim autoestima, si sabem com som, sabem les grans qualitats que tenim i a més, sabem treure-hi profit, podem aconseguir tot els que ens proposem i amb gran mesura. 






-Motivació: 

La motivació és un procés imprescindible per aconseguir un bon aprenentatge, que no sempre crea aprenentatge. Per això, si no mantenim la motivació amb els fets que la creen, podem arribar a no conèixer res i, per tant, deixem d’estar interessats. Per aquesta raó, cal veure quin tipus de motivació necessitem a l’escola per a què perduri a llarg del temps.

Així, per a estar motivats, necessitem marcar-nos unes fites que es vegem possibles de poder aconseguir dins de les nostres capacitats. De tal mode que cal pensar que, com diu l’acudit: “creer es poder” (té molta importància la nostra concepció sobre el que som capaços de fer, s’aconsegueix molt si som conscients de que podem arribar a fer moltes més coses de les que ens plantegem).

http://www.flickr.com/photos/javbonilla/5455300575/sizes/m/in/photostream/


-Per últim, trobem el factor de la metacognició, que també influeix en l’aprenentatge. La metacognició és conèixer el que coneixem. És saber els aprenentatges que hem assolit.

Així, podem veure com es troba íntimament relacionada amb els aprenentatges ja que depèn d’ella per a adonar-se del que es sap.


Aquí, us deixo més informació:   


 Dit això, heu pogut llegir i conèixer quins són els factors intrapersonals que incideixen en el procés d’ensenyament-aprenentatge. Tots aquestos van lligats de la mà, ja que tots ajuden al procés i si un falla, pot perjudicar a la resta, aconseguint que no es doni cap tipus d’aprenentatge.


Per a concloure ja per definitiva, deixo la següent informació per a que tingueu més aportacions sobre aquest tema tant interessant:

http://www.slideshare.net/robles585/procesos-cognoscitivos-presentation

http://www.slideshare.net/pcastaneda/procesos-afectivos-5741304



Vídeo: Factors aprenentatge

  


Vídeo: intel·ligències múltiples

  



* *


Per finalitzar només hem queda dir...


BON ANY NOU!

http://www.flickr.com/photos/azuaje/8319701768/sizes/m/in/photostream/